Novosti
Jednodnevni izlet Motovun - Opatija umirovljenih obrtnika, pridruženih članova i obrtnika

15. 06. 2015.

U subotu, 13. lipnja Sekcija umirovljenih obrtnika u suradnji sa Udruženjem obrtnika Jastrebarskoorganizirala je jednodnevni izlet na sjever Istarske županije u općinu Motovun, te posjet Opatiji.

Na čelu sa predsjednikom udruženja Stipom Bučarom, uz neizostavne muzičare, ugodnom vožnjomte po programu stiglo se do odredišta općine Motovun, najbolje sačuvanu srednjovjekovnu istarsku utvrdu, koja se razvila na vrhu strmog brežuljka, u blizini gradova Buzeta i Pazina. Od mora je udaljena oko 20 km, a prema posljednjem popisu stanovništva, općina broji 983 stanovnika. Motovun čine tri dijela grada. Na samom vrhu najstariji je dio, ispod njega je "Podgrađe", a noviji se dio "Gradiziol" spušta niz padinu.

Po dolasku u Motovun, dočekao nas je lokalni vodič. Motovun je prepun kulturnih obilježja iz raznih vladavina u kojima se našao.

Vodič nas je upoznao sa poznatim spomenicima i znamenitostima općine: Crkva Sv. Ivana Krstitelja i Blažene Djevice Marije "od Vratiju": Izgrađena 1520.godine. Ime crkve vezano je uz sliku s likom Majke Božje koja se čuva na mramornom oltaru, izgrađenom skoro u sredini crkve. Prema legendi, Djevica Marija pojavila se na stablu koje je bilo upravo na mjestu gdje je danas smješten oltar.
Palača Polesini: Izgradila ju je obitelj Markiza Polesini, potječe iz xvi. stoljeća, a danas je to hotel. Nasuprot zgrade je grlić cisterne iz 1322. godine, sa uklesanim lavom Sv. Marka, najstarijim lavom u kamenu nakon onoga u Kopru. Od 18. stoljeća Polesini nose titulu markiza, a iz njihova roda potječu brojni uglednici i intelektualci.

Gradska vrata: U renesansnom stilu, krase je grbovi patricijskih obitelji. Čvrsta vrata i visoka kula podignuti su u 16. stoljeću, s donjeg trga u citadelu, najstariji dio grada, vode glavna gradska vrata, a kroz nadsvođeni prolaz stiže se na "gornji trg."Očuvali su se do danas otvori u parapetu koji su korišteni za bacanje ulja, vrućeg katrana, kamenja i drugih materijala na neprijatelje koji su napadali grad.

Crkva Sv. Ciprijana: Nije datirana, no zasigurno je rekonstruirana 1855. godine zavjetom stanovnika Motovuna, koji je slijedio nakon epidemije kolere.

Gradska loža: Na donjem trgu nalazi se Loža, izgrađena 1331. godine. Danas se trg zove po JosefuResselu, izumitelju brodskog vijka koji je dio svog životnog vijeka proveo u Motovunu. Prekrasan vidikovac i jedinstvena terasa.

Crkva Sv. Stjepana: Župnacrkva Sv. Stjepana podignuta je na mjestu starije crkve, a ova starija najvjerojatnije na temeljima antičke bazilike.
Nakon obilaska, puni ugodnih dojmova krenuli smo na organiziran ručak u podnožju Motovuna u RestoranConviva, poznatom po istarskim specijalitetima.

Nakon kratkog predaha i zajedničkog druženja uz muziku, uputili smo se prema Opatiji.
Po programu, u Opatiji imali smo slobodno popodne za druženje, šetnju ili kupanje, po želji.
Prepuni pozitivnih dojmova, bogatiji za još jedno iskustvo i ugodno druženje, u večernjim satima krenuli smo putem Jastrebarskog.

Na izlet se uputilo 60-ak umirovljenika, pridruženih članova i aktivnih obrtnika, koje je predvodila pročelnica Sekcije umirovljenih obrtnika Ankica Torbar i predsjednik Udruženja Stipe Bučar.
__________________________________________________________________________________________________

UO-Jastrebarsko ©2013.
Obrazovanje
Najnovije informacije o obrazovanju

Tečajevi i osposobljavanje
Detalji o tečajevima

Galerija
         visual light boxby VisualLightBox.com v6.0