Novosti
IZLET U LIPIK  I SUSRET SA PREDSTAVNICIMA UMIROVLJENIH OBRTNIKA OSIJEK

10. 10. 2017.

Četrdesetak članova Sekcije umirovljenih obrtnika i pridruženih vanjskih članova u subotu 07. listopada uputilo se na jednodnevni izlet u Lipik i susret sa umirovljenicima Osijeka, koji je predvodila pročelnica Sekcije gđa. Ankica Torbar u pratnji tajnice udruženja Monike Čunko.

Ugodnom vožnjom stigli smo do odredišta grada Lipika, gdje nas je dočekala turistička vodička Mirela sa kojom smo imali dogovoreni program obilaska ovog prelijepog turističkog i lječilišnog gradića u zapadnoj Slavoniji.

Sa vodičkom uputili smo se u Toplice Lipik, gdje je dio članova imao mogućnost kupanja u bazenu s geotermalnom vodom, a dio članova nazočilo je prezentaciji OPG-a Pintarić u restoranu Toplica o uzgoju i sakupljanju ljekovitog i začinskog bilja.

Nakon kupanja i prezentacije, turističkim vlakom grupa se uputila u posjet ergeli Lipik. Državna ergela Lipik bavi se uzgojem i selekcijom te obukom konja lipicanske pasmine uz razvijenu turističku djelatnost, a saznali smo koliko značaj lipicanci imaju u povijesti Lipika, konj je jedan od simbola u grbu Grada Lipika. Sa stručnim vodstvom ergele obišli smo, ujedno i dom, šezdeset predivnih lipicanaca.

Nakon ručka u restoranu Toplica Lipik, susreli smo se sa predstavnicima Udruženja umirovljenih obrtnika Osijek sa kojima smo u pratnji vodiča išli u razgledavanje i obilazak perivoja u Lipiku - zaštićenog spomenika parkovne arhitekture. Prekrasan perivoj skriva brojne povijesne znamenitosti poput Jelkinog brijega, klupe grofice jelke, natkrivenog paviljona izvora termalne vode "Antunovo vrelo", Mramorne i Kamene kupke, hotel Dependence, Kurhotel, ostatke natkrivene šetnice Kursalon, Wandelbahn, fontane i brojne vrtne ukrase.

Po programu, nakon obilaska perivoja, vlakićem smo se uputili u Pakrac, gdje smo posjetili muzej grada Pakraca. Muzej je započeo raditi nakon Domovinskog rata, u gradu koji je pretrpio velika ratna oštećenja, a kao samostalna ustanova 2009. g., što ga čini jednim od najmlađih u Hrvatskoj. Smješten je u objektu Malog dvora - Janković, dijelu zaštićene arhitektonske cjeline kompleksa Janković, koju čine još kurija te dvije gospodarske zgrade.

Muzej posjeduje i stare razglednice i fotografije Pakraca i Lipika, namještaj, te manju zbirku recentnih umjetnina.

Po povratku iz Pakraca, u Lipiku je bila organizirana zajednička večera i druženje sa našim prijateljima iz Osijeka.

Prepuni prelijepih i pozitivnih dojmova, bogatiji za još jedno iskustvo i ugodno druženje u kasnim večernjim satima krenuli smo putem Jastrebarskog.

Pripremila Monika Čunko
__________________________________________________________________________________________________

UO-Jastrebarsko ©2013.
Obrazovanje
Najnovije informacije o obrazovanju

Tečajevi i osposobljavanje
Detalji o tečajevima

       jquery simple lightboxby VisualLightBox.com v6.0
Galerija: