Novosti
U UDRUŽENJU OBRTNIKA JASTREBARSKO ODRŽAN SASTANAK NA TEMU- STANJE OBRTNIŠTVA JASKANSKE REGIJE

obrazovanje je ključ budućnosti - sve manje majstora i licenciranih radionica

SVEČANO OTVORENE NOVE POSLOVNE PROSTORIJE UDRUŽENJA


09. 10. 2017.

SVEČANO OTVORENE NOVE POSLOVNE PROSTORIJE UDRUŽENJA

Inicirani stanjem u obrtništvu, nastavljajući dugogodišnju suradnju Udruženja obrtnika Jastrebarsko sa jedinicama lokalne samouprave s područja Udruženja i Obrtničke komore Zagreb, a sukladno dogovoru Zagrebačke županije i Obrtničke komore Zagreb za organizacijom 3. Obrtničkog foruma obrtništvo Zagrebačke županije u gradu Jastrebarskom, 06. listopada 2017. godine  je održan sastanak u prostorijama Udruženja obrtnika Jastrebarsko na temu stanja obrtništva Jaskanske regije.

Sastanku su nazočili gradonačelnik Grada Jastrebarsko Zvonimir Novosel i zamjenik gradonačelnika Domagoj Šlat, Voditelj Odsjeka za ekonomski razvoj grada Zdravko Režek, Zamjenica načelnika Općine Pisarovina Štefica Radinić, načelnik Općine Klinča Sela Miljenko Vučković, načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik, načelnik Općine Žumberak, Zdenko Šiljak, predstavnica LAG Sava Marijana Jurak, predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka Darko Sertić, predsjednik Udruženja obrtnika Karlovac Davor Vinski i tajnik Miro Seljan, predsjednik UOGZ Antun Trojnar, Predsjednik OKZ dr.sc. Mirza Šabić i domaćin predsjednik Udruženja obrtnika Jastrebarsko Stipe Bučar sa članovima Upravnog i Nadzornog odbora.

Na početku sastanka predsjednik UO Jastrebarsko Stipe Bučar pozdravio je sve nazočne i zahvalio se na odazivu ovom sastanku. Također zahvalio se na financijskoj pomoći koji su Grad Jastrebarsko i Obrtnička komora Zagreb pružili Udruženju obrtnika Jastrebarsko i tako omogućili uređenje novih poslovnih prostorija koje će znatno doprinijeti kvaliteti rada i povećanju opsega poslovanja, naglasio je Bučar.

Također je predložio da u sadržaj 3. Obrtničkog foruma Zagrebačke županije uđu  problemi obrtništva Jaskanskog kraja. UO Jastrebarsko pored grada Jastrebarskog obuhvaća i općine Klinča Sela, Krašić, Pisarovina i Žumberak, na čijem području djeluje oko 650 obrtnika, /aktivnih više od 600/  a samo na području grada Jastrebarskog djeluje više od 360 obrtnika. Ne postoji tvrtka na području grada koja zapošljava toliki broj ljudi kao što ih zapošljavaju naši obrtnici, kazao je Bučar.

Kazao je kako posebnu pažnju udruženje posvećuje obrazovanju za obrtnička zanimanja te je do sada s ovog područja majstorski ispit položilo 55 majstora. Također tu su i brojni edukativni programi koje za potrebe udruženja obavlja Obrtničko učilište, te da će osposobljavanje za Operatera na računalu polaziti 14 polaznika, dok se pri Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije polaže higijenski minimum. Pohvalio je projekt OKZ-a zajedničku nabavu Artifex, a također spomenuo kako uskoro kreće i Artifex zajednička prodaja, o čemu je v.d. tajnik OKZ-a Goran Čanković informirao nazočne te pozvao Grad Jastrebarsko da se uključi u implantaciju ovog projekta na područje Jaskanske regije.
Bučar: najveći problemi- rad na crno  i sve manje majstora i licenciranih radionica.

Kao najveće probleme s kojima se susreću obrtnici ovog kraja Bučar je naveo rad na crno, kao, u kojem u posljednje vrijeme prednjači rad na crno na društvenim mrežama / Facebook, Twitter, Instagram i dr/. To ukazuje na slab rad inspekcijskih službi, kojima uredno dostavljamo informacije o radu na crno, ali se ništa ne događa po tom pitanju.

Nadzor se obavlja kod nas obrtnika, legalnih gospodarskih subjekata, a kod "fušera" se niti ne odlazi, iako dobro znamo gdje su i tko su, kazao je Bučar.

Tu je također i problem sve manje učenika za obrtnička zanimanja. Predstavnici udruženja obilaze škole, dijele edukativne materijale kako bi učenicima približili obrtnička zanimanja. Sve je manje majstora, kazao je Bučar, te kako bi zasigurno to trebala biti tema Obrtničkog foruma. Trenutno se za obrtnička zanimanja školuje 16 učenika od toga 12 za automehaničara, a 4 za instalatere centralnog grijanja i klimatizacije, dok za druga zanimanja uopće nema interesa. Tu je također i problem sve manje licenciranih radionica, kao i problem relicenciranja. Potrebno je  naći modus sufinanciranja obrtnika koji primaju naučnike od strane grada i županije.

Udruženje grada Jastrebarskog za svoje članove organizira i tečajeve zaštite na radu koje provodi tvrtka CULTRO projekt, kao i druge potrebne tečajeve, a tu su također i besplatni pravni savjeti na koje imaju pravo članovi udruženja, dok za potrebe kulturno umjetničkih društava i obrtnika udruženje daje na korištenje svoje prostorije. Udruženje je bez naknade ustupilo jednu prostoriju na korištenje i LAG "SAVI", najvećoj Lokalnoj akcijskoj grupi na području RH, gdje naši članovi i obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogu dobiti sve potrebne informacija o mogućostima financiranja kroz EU fondove te nacionalne natječaje, a osim navedenog, djelatnica LAG-a svima zainteresiranima pomoći će ideju i plan pretočiti u konkretan projekt kako bi putem raznih izvora pokušali ostvariti sredstva potrebna za provedbu projekta.

Vinski:
Predsjednik UO Karlovac Davor Vinski je kazao kako su vrlo slični problemi i u gradu Karlovcu, npr. već 3 godine u Karlovcu nije upisao obrtničku školu niti jedan zidar, a nije bolje niti u drugim obrtničkim zanimanjima.

Šabić: glavna tema 3. Obrtničkog foruma biti će obrazovanje
Predsjednik OKZ-a  dr.sc. Mirza Šabić kazao je kako će se 10.10.17. održati sastanak kod Župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića na kojem će kao glavna tema 3. Obrtničkog foruma biti predloženo - obrazovanje-. Županu će se predložiti da se forum održi u  Gradu Jastrebarskom u drugoj polovici veljače 2018. godine.

Svi trebamo obrtnička zanimanja, što svjedoči i brojka od oko 500 majstorskih ispita koji se godišnje održavaju za područje grada Zagreba i Zagrebačke županije.
Zagrebački obrtnički sajam koji će se iduće godine održati po treći puta za redom izvrstan je primjer kako mladim generacijama približiti obrtnička zanimanja. Na sajmu se mladi i sami mogu okušati u popravljanju vozila, građevinskim radovima, krovopokrivačkim, plino instalaterskim, frizerskim, cvjećarskim i brojnim drugim strukama koje su tamo prezentirane. Istaknuo je vrlo dobru suradnju sa Zagrebačkom Županijom, te kazao kako bi po pitanju obrazovanja trebali zajedno ići prema nadležnom ministarstvu. Također je upoznao nazočne sa izradom Strategije obrtništva 2018-2020. godine koja bi trebala odrediti smjer razvoja obrtništva za naredni period, te pozvao i predstavnike grada Jastrebarskog da se uključe sa svojim prijedlozima.

Trojnar: samo kvalitetni projekti pomažu obrtnicima, a to su smanjene ulaznih troškova i pomoć u prodaji

Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba i potpredsjednik OKZ-a, upoznao je nazočne s projektima OKZ-a zajedničkom nabavom i zajedničkom prodajom. Komora je obrtnicima omogućila znatne uštede u nabavi energenata, osnovnih sredstava, opreme i repromaterijala, te raznih usluga. Npr. samo INA daje našim obrtnicima popust od 23 do 52 lipe po litri goriva ovisno o kategoriji potrošača, a HEP- opskrba daje popust na struju od 26%, to su itekako značajni popusti za naše obrtnike.

Sertić: bez neto plaće od 100o eura u obrtništvu izgubiti ćemo radnike- rasterećenje je neminovnost
Darko Sertić predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka, kazao je kako se i riječki obrtnici susreću sa istim problemima. Nema tko raditi u obrtništvu. Trebamo ići agresivno prema institucijama vlasti, potrebno je smanjiti namete, kako bi se sredstva usmjerila u obrtničke plaće. Bez većih plaća ovo se pitanje neće riješiti, kazao je Sertić. Tko god može odlazi u inozemstvo. Problem će se kvalitetno riješiti jedino ako se radnicima u obrtništvu daju 2-3 puta veće plaće, ako ne dođemo do 1000 eura netoplaće izgubiti ćemo radnike i gasiti obrte.

Gradonačelnik Novosel: imamo veliki stupanj suglasnosti po navedenim pitanjima- dosadašnja rasterećenja bila su "preko leđa" jedinica lokalne samouprave

Gradonačelnik Grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel je kazao kako je postignut veliki stupanj suglasnosti u navedenim pitanjima, te da grad podržava pitanje rasterećenja obrtnika. Na žalost dosadašnja rasterećenja bila su "preko leđa" jedinica lokalne samouprave. 2009 godine grad je imao prihod od 39 mil kuna, da bi ove godine očekivani prihod bio 25 mil kuna. To je posljedica državne-porezne politike, pa jedinice lokalne samouprave imaju sve manje novca na raspolaganju za sve aktivnosti pa tako i za poticanje poduzetništva.

8% prihoda dajemo na različite subvencije, pa smo slijedom iznesenog izgubili znatna sredstva. Porezne reforme moraju ići odozdo prema gore!

U najavi su i novi propisi koji će dodatno oslabiti lokalnu samoupravu, npr.: Predloženi novi Zakon o braniteljima koji utvrđuje iznose financiranja braniteljskih udruga iz Proračuna, koji se određuju na temelju visine proračuna (slično kao izdvajanja za vatrogastvo), predstavlja dodatni udar
na gradske proračune.

U nastavku sastanka predstavnica  LAG Sava Marijana Jurak izvršila je prezentaciju što LAG može ponuditi obrtnicima, te kazala kako rade na programima obrazovanja dugotrajno nezaposlenih i mladih bez posla na poslovima za potrebe obrtništva.

Sudionici skupa jednoglasno su usvojili Zaključke sa sastanka:

1. Nastavak razvoja sustava obrazovanja za obrtnička zanimanja
Razmatranje mogućnosti sufinanciranja obrtnika koji primaju naučnike na naukovanje od strane Županije, gradova i općina
2. Promocija obrtničkih zanimanja po školama
3. Organiziranje radionica sa mladima - budućim obrtnicima
4. Pomoć lokalne samouprave obrtnicima raznim subvencijama - prema mogućnostima
5. Pojednostavljenje dokumentacije kod licenciranja radionica
6. Pojačati nadzore inspekcijskih službi i inspektorata u svrhu sprječavanja obavljanja neregistriranih djelatnosti.

Zajedničke aktualne teme povod su nastavku suradnje i u budućnosti, sa željom daljnjeg razvoja gospodarskih i prijateljskih međusobnih odnosa Institucija, Udruženja i njihovih obrtnika.

Po završetku sastanka Gradonačelnik Grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel i predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić svečano su otvorili  novouređene prostorije Udruženja obrtnika Jastrebarsko, kojom prigodom je predsjednik Udruženja obrtnika Jastrebarsko Stipe Bučar uručio zahvalnice na pruženoj financijskoj pomoći Gradonačelniku Zvonimiru Novoselu i predsjedniku OKZ Mirzi Šabiću.

Tekst pripremila:                              Predsjednik Udruženja:
Monika Čunko                                 Stipe Bučar, v.r.

__________________________________________________________________________________________________

UO-Jastrebarsko ©2013.
Obrazovanje
Najnovije informacije o obrazovanju

Tečajevi i osposobljavanje
Detalji o tečajevima

                    jquery simple lightboxby VisualLightBox.com v6.0
Galerija: